YK Enerji'den Akbelen Ormanları üzerinden yaşanan tartışmalara ilişkin açıklama

Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ (YK Enerji), linyit havzasında bulunan Akbelen Ormanları üzerinde yaşanan tartışmalar sonrasında...

25 Ekim 2022 - 14:30
Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ (YK Enerji), linyit havzasında bulunan Akbelen Ormanları üzerinde yaşanan tartışmalar sonrasında üçüncü kez yapılan bilirkişi keşfinin ardından hazırlanan raporun mahkemeye sunulacağını ve önümüzdeki günlerde kararın açıklanacağını bildirdi.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, YK Enerji, şirkete tahsis edilen Akbelen Ormanı'nın, 2019'da endüstriyel plantasyon alanı olarak ilan edildiğini aktardı.

Şirket endüstriyel plantasyon alanlarının, sanayii sektörünün odun hammaddesi ihtiyacını karşılamaya yönelik kısa idare süreli ağaçlandırma çalışmaları olarak tanımlandığını anımsattı.

Açıklamada, "Dünyada odun hammaddesi üretiminin yüzde 7'si endüstriyel ormanlardan oluşuyor. Bu alanlarda Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belli bir plan ve program dahilinde ağaç kesim faaliyetleri yürütülerek hammaddesi ağaç olan ürünlere yönelik talepler gideriliyor. Bazı çevreler tarafından "ağaç katliamı" yapıldığı iddia edilen alanlar, bu endüstriyel orman alanlarında yapılan çalışmaları içeriyor." ifadeleri kullanıldı.

Şirket, mahkeme kararının olumsuz çıkması durumda Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından endüstriyel plantasyon alanı olarak belirlenen Akbelen'de yeni kömür sahası yaratılamayacağını ve santrallerin yerli kömür üretemeyeceğini, böyle bir durumda ise elektrik maliyetlerinin daha fazla artış göstererek yükselen maliyetlerin doğrudan vatandaşlara yansıyacağı endişesi yaşandığını belirtti.

Açıklamada Türkiye'nin enerji ihtiyacının yüzde 2,5'unu karşılayan Yeniköy ve Kemerköy Termik Santrallerinin, kömür stokunun bitmesi durumunda üretime ara vermek zorunda kalabileceği kaydedildi.