Türkiye ve Japonya afetle mücadelede iş birliği yapacak

Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin: "(Atık Yönetimi, Kirlilik Kontrolü ve Afet Yönetimi ve Müdahale Projesi) Bu atacağımız imza ile 90 belediyemizin çalıştaylar ve eğitici eğitimleriyle kurumsal kapasitesini güçlendireceğiz"

09 Kasım 2022 - 15:40
Türkiye ve Japonya, "Atık Yönetimi, Kirlilik Kontrolü ve Afet Yönetimi ve Müdahale Projesi" kapsamında afetle mücadelede iş birliği yapacak.

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Japonya Hükümeti Arasında Teknik İş Birliği Anlaşması kapsamında yürütülecek "Atık Yönetimi, Kirlilik Kontrolü ve Afet Yönetimi ve Müdahale Projesi"nin imza töreni, Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) hizmet binasında yapıldı.

TBB ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, törende yaptığı konuşmada, proje için önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak yıllardır Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) ile çalıştıklarını anlatan Şahin, "Şehrin bu konuda dirençli, sağlıklı, akıllı şehir olması başlıklarında Sayın Cumhurbaşkanımızın, Yerel Yönetimler Manifestosu'nda koyduğu alt yapıda JICA ile çalışmamış olsaydık, huzurlarınıza gelememiş olurduk. Bütün başlıkları tamamlayarak bir Gaziantep ve kardeşlik modelini oluşturduk." dedi.

Şahin, Kovid-19 salgınıyla birlikte yeni bir dünya kurulduğunu ifade ederek, "Sosyal adaletin, barışın çevresel kalkınmayı, ekonomiye, ekolojiye dönüştüren yeni bir sürdürülebilir kalkınma modelini hayata geçirmek için hem hükümetimiz Paris Anlaşması'nı imzaladı hem ilgili bakanlıklarımız gerekli çalışmayı yaptı. Burada yine en büyük uygulama belediyelerde, yerel yönetimlerde." diye konuştu.

- "Çok önemli bir imza"

"Artık biliyoruz ki deprem öldürmüyor, binalar öldürüyor, seller değil yanlış şehir planlaması öldürüyor. O yüzden sel, deprem, yangın olduğunda bunlar bir sonuç." ifadelerini kullanan Şahin, önleyici, koruyucu tedbirleri almak için bu imzaları attıklarını söyledi.

Şahin, "Bizim medeniyetimiz de önce tedbir, sonra tevekkül diyor. Bu atacağımız imza ile 90 belediyemizin çalıştaylar ve eğitici eğitimleriyle kurumsal kapasitesini güçlendireceğiz, direncini artıracağız ve bu işi nasıl yöneteceğini öğreteceğiz. Daha da önemlisi, Japonya'ya gidip uygulama örneklerini göstereceğiz." diye konuştu.

Bu birlikteliğin çok önemli olduğunun altını çizen Şahin, "Türk Belediyeler Birliği açısından da çok önemli bir imza. Gaziantep modelini, bir dünya modeline dönüştürme fırsatı olacak." ifadelerini kullandı.