TİHEK'ten 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü açıklaması:

"Bir insan hakkı ihlali olarak kabul edilen kadına yönelik şiddet, toplumsal, kültürel ve psikolojik travmalara yol açan global bir sorundur"

25 Kasım 2022 - 11:16
Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumunca (TİHEK), bir insan hakkı ihlali olarak kabul edilen kadına yönelik şiddetin, toplumsal, kültürel ve psikolojik travmalara yol açan global bir sorun olduğu belirtildi.

Kurumdan yapılan açıklamada, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nün, 1999'da farkındalık oluşturmak amacıyla Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu kararı ile ilan edildiği hatırlatıldı.

Kadına yönelik şiddetin global bir sorun olduğu ve her üç kadından birinin fiziksel veya cinsel şiddete maruz kaldığı belirtilen açıklamada, "Bir insan hakkı ihlali olarak kabul edilen kadına yönelik şiddet, toplumsal, kültürel ve psikolojik travmalara yol açan global bir sorundur. Öyle ki kadına yönelik şiddet, 'toplum sağlığı sorunu' olarak karşımıza çıkmaktadır." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, eşitlikçi bir toplumsal düzen için salt yasa temelinde değil, aynı zamanda ekonomiyi, toplumsal dinamikleri ve aile yaşamını da çerçeveleyen çalışmaların yürütülmesinin önem arz ettiği belirtilerek, "Nitekim kadına yönelik şiddetle mücadele stratejisi, çok aktörlü paydaşlık temelinde çalışmaların yürütülmesini gerekli kılmaktadır." değerlendirmesi yapıldı.

- "Cinsiyet eşitliğinin sağlandığı bir dünya temenni ediyoruz"

TİHEK'in temel misyonunun, insan haklarını korumak, geliştirmek, ayrımcılığı önlemek, kişilerin eşit muamele görmesini sağlamak, işkence ve kötü muameleyle etkin mücadele etmek olduğuna işaret edilen açıklamada, kurum tarafından kadına yönelik şiddete karşı farkındalığı artırmak amacıyla çalışmalar yürütüldüğü bildirildi.

Açıklamada, "25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü vesilesiyle kadına yönelik şiddetin son bulduğu ve hak ve özgürlüklerden yararlanma noktasında cinsiyet eşitliğinin sağlandığı bir dünya temenni ediyoruz." ifadeleri kullanıldı.