Murat Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi tamamlandı

Orman Genel Müdürlüğü: "Proje yatırımlarının tamamlanmasıyla yapılan ankette, yüzde 95 memnuniyet sonucu çıktı. Bu doğrultuda, bugünün değerleriyle yaklaşık 1 milyar lira yatırım yapıldı"

18 Kasım 2022 - 20:25
Orman Genel Müdürlüğü (OGM) koordinatörlüğünde yürütülen Murat Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi (MNHRP), Elazığ'da düzenlenen kapanış toplantısıyla tamamlandı.

OGM'den projeye ilişkin yapılan açıklamaya göre, 2013 yılında başlanan, izleme ve değerlendirmesi Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü ile birlikte yapılan projede, pek çok kamu kurumu, STK, akademisyen, yöre halkı ve çeşitli paydaşlar yer aldı.

Kırsal kesimdeki halkın gelir ve yaşam standartlarının yükseltilmesini amaçlayan proje ile uygulandığı havzadaki ağaçlandırma, erozyonla mücadele, bozuk ormanların iyileştirilmesi, mera ıslahı gibi tabii kaynaklara olan baskıyı azaltmaya yönelik ormancılık faaliyetlerine de finans desteğinde bulunulmaya başlandı. Bu kapsamda, "Katılımcı Entegre Havza Yönetimi" yaklaşımıyla mahalli halkın katılımını sağlayan projede, 36 mikro havzanın ve yaklaşık 446 bin hektarlık bir alanın planlaması yapıldı, 292 köy ve 20 bin 885 haneyi kapsayan geniş bir alanda yaklaşık 131 bin kişinin hayatına pozitif yönde katkı sağlandı.

- "Yaklaşık 1 milyar lira yatırım yapıldı"

Proje yatırımlarının tamamlanmasıyla yapılan ankette, yüzde 95 memnuniyet sonucu çıktı. Bu doğrultuda, bugünün değerleriyle yaklaşık 1 milyar lira yatırım yapıldı. Tabii kaynakların korunması ve iyileştirilmesine yönelik yatırımlar kapsamında ağaçlandırma, erozyon kontrolü, rehabilitasyon, mera ıslahı çalışmaları gerçekleştirilerek 16 milyon 400 bin fidan toprakla buluşturuldu.

Bölge halkının, hayat şartlarının iyileştirilmesi ve refah seviyelerinin yükseltilmesine yönelik yatırımlar kapsamında, çiftçilerin sertifikalı tohum kullanılmaları temin edildi ve modern tarım teknolojileri yaygınlaştırıldı. Böylece vatandaşların teknik kapasiteleri artırıldı, modern tarım ve hayvancılık yapmalarına katkı sağlandı. Bu kapsamda kapama meyve bahçeleri kuruldu, bağ terbiye sistemi ve sera tesis edildi. Sebze üretimi geliştirilmesine yönelik projelerle, bölgenin üretim potansiyeli yükseltildi. Yaklaşık 137 bin meyve fidanı dağıtıldı, tarımsal çeşitlilik ve verimlilik artırıldı.

Proje kapsamında hayvan barınakları ıslah edilirken, arıcılığın geliştirilmesi maksadıyla arı kovanları dağıtıldı ve böylece bölge halkına ek gelir kaynakları oluşturuldu. Değişik tonajlarda sulama havuzları inşa edildiği projede, damlama sulama ve kapalı sulama sistemleri tesis edildi. Bu doğrultuda 13 bin 190 dekar alan, sulu tarıma kazandırıldı. Az suyla çok alanın sulanması, verimliliği artırdı ve iş gücünden tasarruf sağladı.

- "30 ülkede yürütülen 41 proje arasında ödüle layık görüldü"

Proje kapsamında yürütülen çalışmalarla hanelerin izolasyonlarını yaparak ve ev çatı sacları vererek ortalama yüzde 50 yakıt tasarrufu sağlanırken, güneş enerjili su ısıtma sistemleri ve enerji tasarruflu sobalarla, hane başına odun tüketimi ve ormanlar üzerindeki tüketim baskısı azaltıldı. Ayrıca ortak kullanıma açık taş ekmek fırınları inşa edildi.

Kadın iş gücünün ekonomiye daha fazla katılması ve istihdam amaçlı mesleki eğitimler kapsamında, halıcılık, dikiş kursları ile farklı alanlarda eğitimler verildi. Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) tarafından finanse edilen proje, "Kadın iş gücünün ekonomiye katılımı ve istihdamı" alanında Yakın Doğu, Kuzey Afrika, Avrupa ve Orta Asya Bölgesinde bulunan 30 ülkede yürütülen 41 proje arasında ödüle layık görüldü.