Kayseri'de Mimarlar Odası'da kentsel dönüşüm mağduru

Kayseri'de bir kentsel dönüşüm hikayesi. Mimarlar Odası Kayseri Şubesi tarafından yapılan açıklamada nasıl kentsel dönüşüm mağduru olduklarını ve neler istediklerini, nelerin ret edildiği yada cevapsız bırakıldığını bir basın duyusu ile kamuoyu ile paylaştı.

Kayseri'de Mimarlar Odası'da kentsel dönüşüm mağduru
04 Nisan 2021 - 20:24
Sahabiye kentsel dönüşümü sırasında mağdur edildiklerini iddia eden Mimarlar Odası Kayseri Şubesi tarafından yapılan yazılı açıklamada; "Kent belleğimizin önemli bir kısmını oluşturan ve şube binamızın da içinde bulunduğu Sahabiye Mahallesi’nin, dönüşüm aşamalarıyla başlayan yıkım sürecine en başından beri karşıyız.

Gerçekleştirilen dönüşüm süreci ile kentsel hafızanın yok olacağı, yapısal yoğunluğun bu denli artışıyla ortaya çıkacak sosyal ve kültürel sorunlar daha önceden de tarafımızca kaygıyla ifade edilmiş ve ilgili birimlerle paylaşılmıştır. 

Ancak Sahabiye Mahallesi’nde yapılan dönüşüme yukarıda belirttiğimiz sebeplerden dolayı karşı olmamıza rağmen bölgede malik olduğumuz için 2018 yılında Odamıza iletilen tebligat sonucu Kayseri Büyükşehir Belediyesi ile görüşmeler başlamıştır. Üyelerimizin katkıları ile zor şartlar altında Kayseri mimarlık örgütüne kazandırılan şube binamız yerine aynı nitelikte müstakil yapı talebimiz belediyeye iletilmiş olup karşılığında olumlu bir dönüş alınamamıştır. Merkezi konumda yeni bir hizmet binası yapılması için önerdiğimiz bölgelerde bulunan arsalar için ise olumlu bir sonuca ulaşılamamıştır.
 
Gelinen noktada yaklaşık 70 yıllık geleneği olan Mimarlar Odası yapısına; ülke genelinde 70 bini, Kayseri’de ise 1200’u aşkın üyesi bulunan meslek odamıza, Sahabiye Mahallesi’nde bulunan herhangi bir malik gibi takas yöntemi ile yapılan konut ve ticari birim teklifi tüm çabalarımıza rağmen değişmemiştir. Bu konu ile ilgili olarak gerek 18.07.2018 tarihinde yapılan danışma kurulu toplantısı gerekse 02.04.2021 tarihinde üyeye açık olarak gerçekleştirilen yönetim kurulu toplantısında alınan kararlar gereği Mimarlar Odası Kayseri Şubesi olarak tarafımıza yapılan takas teklifi kabul edilmemiştir.

Üyelerimizin katkıları ve geçmiş dönem yönetim kurulu üyelerimizin emekleriyle şehrimize kazandırılan şube binamızın karşılığı Sahabiye’de yapılan daireler veya dükkanlar değildir.
Mimarlar Odası Kayseri Şubesi olarak şube binamızın ihale sürecinden çıkarılarak yukarıda belirttiğimiz talepler doğrultusunda ivedi olarak tekrar değerlendirilmesini gerekliliğini vurguluyoruz.

Üyelerimizin hakkını korumak için sonuna kadar mücadele edeceğimizi kamuoyuna saygı ile duyururuz," denildi.