Jandarma Genel Komutanlığı orman yangınlarını söndürme çalışmalarını sürdürüyor

31 Temmuz'dan bugüne kadar jandarma helikopterleri 252 saat boyunca havada kalarak yangına müdahale etti Yangın bölgelerinde 1191'i çevre illerden takviye olmak üzere 9 bin 672 personel görev alıyor

07 Ağustos 2021 - 16:20
Jandarma Genel Komutanlığı, 13 Mi-17 ve Sikorsky helikopter, 5 JİHA, JİKU, 1526 motorlu araç ve 9 bin 672 personel ile orman yangınlarına müdahale ediyor.

Jandarma Genel Komutanlığından yapılan açıklamaya göre, Jandarma Havacılık Filoları envanterindeki 13 Mi-17 ve Sikorsky helikopter, 31 Temmuz'dan bugüne 976 sorti yaptı, 252 saat havada kalarak, yangın söndürme çalışmalarına katkı sağladı.

10 su sepeti ile söndürme çalışmalarına destek sağlayan jandarma helikopterlerine bugün itibarıyla 3 su sepeti daha takıldı. Böylece 10 helikopter yangına su ile müdahale ederken 3 helikopter de keşif kontrol ve işletme yedeği olarak görev yapıyor.

Helikopterlerin yakıt ikmalleri ise Antalya'da iki ve Muğla'da iki olmak üzere 4 havacılık yakıt tankeri ile karşılanıyor.

Uçuş yapan 13 helikopterin 9'u Muğla'da, ikisi Aydın'da, ikisi Antalya'da yangın söndürme çalışmalarına havadan destek veriyor.

- JİHA ve JİKU'lar şu ana dek 56 saat havada kaldı

Malatya, Gaziantep ve Aydın'dan 24 saat esasına göre dönüşümlü/bindirmeli kalkan İHA'lar da Antalya ve Muğla'da görev yapıyor.

Ayrıca Jandarma İnsansız Hava Aracı (JİHA) ve Jandarma İnsanlı Keşif Uçakları da (JİKU) kontrol altına alınan Osmaniye-Merkez, Tunceli-Hozat ve Hatay-Dörtyol bölgeleri de dahil olmak üzere toplam 56 saat 9 dakika havada kalarak, yangın söndürme çalışmalarına katkı verdi.

Aydın Filo Komutanlığından kalkan JİHA ise Muğla-Menteşe-Milas bölgesinde orman yangınlarına yönelik çalışmalar kapsamında havada görevine devam ediyor.

Böylece, yangın söndürme çalışmalarına havadan destek kapsamında, bir JİKU'nun iki kez görev yapmasıyla, ikisi JİKU, 3'ü JİHA toplam 5 JİHA-JİKU, 6 kez görev yapmış oldu.

- Yardım ve tahliye çalışmalarında da karadan destek sürüyor

Yangın söndürme çalışmalarına karadan destek kapsamında ise, 10 Jandarma itfaiye aracı, 8 su tankeri, 9 Jandarma TOMA, 6 Unimog, 4 iş makinesi olmak üzere toplam 1526 motorlu araç bölgede görev yapıyor.

Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde 1191'i çevre illerden takviye olmak üzere 9 bin 672 personel yangın bölgelerinde görev alıyor.