İHH'dan Doğu Türkistan'daki politikaları nedeniyle Çin mallarına "boykot" çağrısı

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Derneği, Çin'in Doğu Türkistan'da Müslüman Uygur Türklerine yönelik baskıları sona erene kadar...

01 Nisan 2021 - 15:05
İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Derneği, Çin'in Doğu Türkistan'da Müslüman Uygur Türklerine yönelik baskıları sona erene kadar tüm dünyanın Çin mallarını boykot etmesi çağrısında bulundu.

Derneğin Karaman Şubesi adına Aktekke 15 Temmuz Demokrasi Meydanında konuşan Mustafa Büyükçöhçen, Doğu Türkistan’ın nesli yok edilen milletlerden biri olma yolunda olduğunu ileri sürdü.

Çin yönetiminin kadın-erkek, genç-yaşlı demeden Doğu Türkistan'da yaşayan Müslümanları kamplara toplandığını ifade eden Büyükçöhçen, şöyle konuştu:

"2014 yılından itibaren Teröre Kara Sert Darbe Operasyonu ve ilan edilen 75 Aşırılık Belirtisiyle başlatılan keskin saldırılar, 2017 Nisan'dan itibaren Doğu Türkistan genelinde yoğun bir şekilde kurulmaya başlayan ve sayıların 1.200'ü geçtiği belirtilen toplama kamplarıyla bambaşka bir noktaya taşındı. Evlerinden çocuk ve eşlerinden, anne-babalarından akraba ve arkadaşlarından işlerinden, okullarından hasılı en sevdiklerinden kopartılan, dünyanın en ağır işkence ve mahrumiyetlerini yaşayan 3-8 milyon Doğu Türkistanlı Çin'in gönüllü mesleki eğitim kamplarında soykırıma uğruyor."

Büyükçöhçen, Doğu Türkistan'daki toplama kampları kayıtsız şartsız bir an evvel kapatılması gerektiğini savunarak, "Bölgede uygulanan tüm hak ihlallerine derhal son verilmelidir. BM, Çin'in insan haklarını ayaklar altına alan toplama kampları vahşetini derhal durduracak sahici adımlar atmalıdır.Çin bu zulmü sonlandırıncaya kadar tüm dünya halkları Çin mallarını boykot etmelidir" dedi.