"HPV enfeksiyonları kansere yol açabilir" uyarısı

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar içerisinde yer alan Human Papilloma Virüs (HPV) enfeksiyonlarının, özellikle kadınlarda kansere yol açabileceği...

"HPV enfeksiyonları kansere yol açabilir" uyarısı
21 Mart 2022 - 16:15
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar içerisinde yer alan Human Papilloma Virüs (HPV) enfeksiyonlarının, özellikle kadınlarda kansere yol açabileceği bildirildi.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı’ndan Dr. Öğr. Üyesi İrem Küçükyıldız, yaptığı yazılı açıklamada, HPV'nin seksüel geçişli enfeksiyonların en sık sebebi olarak gösterildiğini belirtti.

HPV enfeksiyonunu 45 yaşına kadar geçirme oranının yüzde 80-90 arasında olduğunu aktaran Küçükyıldız, "Bulaşma genel olarak cinsel yolla. Ancak bulaş için cinsel ilişki şart değildir. Cinsel olmayan yollar ile de bulaş bildirilmiştir. Özellikle anneden bebeğe vertikal geçiş oldukça sıktır." ifadelerini kullandı.

Küçükyıldız, farklı HPV tiplerinin farklı vücut bölgelerini enfekte etme eğiliminde olduğu için farklı hastalıklarla sebep olabileceğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Aslında HPV’ye bağlı hastalıklar bir piramide benzer. Bu piramidin en tepesinde kanser yer almaktadır. Kanseri aslında HPVnin nadir bir komplikasyonu olarak görmek gerekir. Serviks kanseri, dünyada kadınlarda en sık görülen jinekolojik kanserdir ve HPV ile ilişkili en yaygın kanserdir. Bu kanser türünün yüzde 99,7'sinde yüksek riskli HPV saptanmıştır. HPV, kanserden çok daha fazla oranlarda pap-smear bozuklukları, preinvazif hastalıklar ve siğillere neden olmaktadır."