ESO Başkanı Kesikbaş'tan URAYSİM Projesi açıklaması

Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Celalettin Kesikbaş, Ulusal Raylı Sistemler Araştırma ve Test Merkezi Projesi'nin (URAYSİM) önemine ilişkin...

06 Mart 2022 - 15:45
Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Celalettin Kesikbaş, Ulusal Raylı Sistemler Araştırma ve Test Merkezi Projesi'nin (URAYSİM) önemine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kesikbaş, yaptığı yazılı açıklamada, URAYSİM'in Türkiye'nin 11. Kalkınma Planı'nda yer alan, Eskişehir'de kurulum çalışmaları devam eden ve Türkiye'nin demir yolu taşımacılığı konusunda yurt dışına bağlılıktan kurtaracak çok önemli ve stratejik bir proje olduğunu bildirdi.

Tamamlandığında Eskişehir'i demir yolu sektöründe yeni yatırımlar için Avrupa'nın en cazip merkezlerinden biri haline getirecek URAYSİM'in on binlerce insana istihdam ve gelir kapısı olacağını belirten Kesikbaş, şöyle devam etti:

"URAYSİM'de demir yolu sektöründeki her türlü çeken ve çekilen aracın testleri yapılabilecektir. Test edilen ve geliştirilen her ürün, bunların teknik bilgi birikimi ve sınai mülkiyet hakları ülkemizde kalacaktır. URAYSİM demek, bilim demektir. URAYSİM kapsamında, merkezin faaliyete geçmesinde görev alacak tüm mühendislik bilim alanlarından onlarca araştırma görevlisinin yüksek lisans ve doktora çalışmaları yurt dışında tamamlanmıştır ve bu artarak devam edecektir. URAYSİM, hızlı tren setlerinin, yeni nesil lokomotiflerin ve vagonların geliştirileceği ve hatta üretileceği yer demektir. URAYSİM demek, teknoloji demektir. URAYSİM projesi tamamlandığında ülkemiz Avrupa'da 400 km/saat hızda seyreden yüksek hızlı tren testlerinin yapılabileceği 52,93 kilometre uzunluğunda test yoluna sahip ilk ülke olacaktır.

Bunun yanı sıra URAYSİM'de konvansiyonel dizel ve elektrikli lokomotifler, metro araçları, tramvaylar, vagonlar ve hafif raylı sistem araçlarının testleri yapılabilecektir. URAYSİM, yüksek hızlı trenlerin test ve sertifikasyonu için hiçbir Avrupa ülkesinde yer almayan ileri teknoloji hizmetleri sunacaktır. Böylece URAYSİM, ülkemizi raylı sistemler alanındaki uluslararası pazarın en önemli oyunculardan biri haline getirecektir. URAYSİM ile birlikte sektörde faaliyet gösteren birçok uluslararası firma Eskişehir'de yeni yatırımlar ve iş imkanları yaratacaktır. URAYSİM, bir tasarım ve AR-GE merkezidir. Sadece Eskişehir değil tüm ülkede üretilen demiryolu bileşenlerinin test ve geliştirme merkezi olacaktır. Yani Türkiye'nin ve yakın coğrafyanın her yerinden test ettirilecek tren setleri ve araçları Eskişehir’e gelecek, sertifikasyonları burada yapılacaktır."