Cumhurbaşkanı Erdoğan, Angola Cumhurbaşkanı Lourenço ile ortak basın toplantısı düzenledi: (1)

"Terörle mücadele konusunda Angolalı makamların yanında olmayı sürdüreceğiz" "Enerji konusunda iki ülke arasında ciddi iş birliği imkanlarının olduğuna inanıyorum"

18 Ekim 2021 - 17:35
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, terörle mücadele konusunda Angolalı makamların yanında olmayı sürdüreceklerini söyledi.

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda, Angola Devlet Başkanı Joao Manuel Gonçalves Lourenço ile baş başa ve heyetler arası görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Türkiye'den Angola'ya cumhurbaşkanı düzeyinde ilk ziyareti gerçekleştirmekten büyük bir memnuniyet duyduğunu belirtti.

Tarihi ziyaretlerin ikili ilişkilere her alanda ivme kazandıracağına inandığını ifade eden Erdoğan, bundan sonraki sürecin farklı olacağının altını çizdi.

Yaptıkları ikili görüşme, heyetler arası görüşme ve ortak basın toplantısı ile Türkiye ve Angola arasındaki bu süreci adeta kayıtlara düştüklerini vurgulayan Erdoğan, "Görüşmemizin siyasi, askeri, ekonomik, ticari, kültürel alanlarda yedi anlaşmayla birlikte teyit edilmiş olması aramızdaki ilişkilerin ne noktaya vardığını göstermesi bakımından da önem taşıyor. Gerek eğitim alanında iş birliği, gerek tarım alanındaki iş birliği gerek gümrük konularındaki karşılıklı idari yardım anlaşması, sanayi konularındaki anlaşma, ortak ekonomi ve ticaret komisyonu kurulmasına ilişkin anlaşma, turizm alanında mutabakat zaptı ve TRT ile Angola arasındaki anlaşma olmak üzere 7 anlaşmayı imzalamış olduk." diye konuştu.

Erdoğan, Lourenço'nun, temmuz ayındaki ziyareti sırasında hem de bugün çeşitli alanlardaki anlaşmalarla iş adamlarıyla atacakları adımlarla farklı bir süreci başlattıklarını dile getirdi.

THY'nin İstanbul-Luanda seferlerini 13 Ekim'de başlattığını anımsatan Erdoğan, THY'nin bu süreci zenginleştireceğine inandığını dile getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

"Gerek Türkiye'den Luanda'ya gerek Luanda'dan Türkiye'ye gidiş gelişler çok daha büyük güç kazanacak. Temmuz ayında ikili ticaret hacmi hedefini 500 milyon dolar belirledik. Şu anda 177,5 milyon dolarlık bir ticaret hacmi Türkiye ile Angola'ya uygun düşmüyor ama bunu 500 milyon dolara çıkardığımız andan itibaren aramızdaki bu ticaret hacmiyle çok farklı adımlar atacağız. Bilhassa Türk özel sektörünün yatırımlarıyla gerek altyapı gerek yeraltı kaynaklarıyla ilgili kazan kazan esasına göre yapılacak bu yatırımlarla iş adamlarımızın inanıyorum ki Angola'daki etkinliği daha da artacaktır. Bu, Angola'da aynı zamanda istihdamın artırılmasına da neden olacaktır."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Terörle mücadele konusunda, Angolalı makamların yanında olmayı sürdüreceğiz." dedi.

Enerji konusunda da iki ülke arasında ciddi iş birliği imkanlarının olduğuna inandığını dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:

"Geçen sene kendi sismik arama ve derin sondaj gemilerimizle yaptığımız araştırmalar neticesinde Karadeniz'de 540 milyar metreküplük doğal gaz bulduk. 161 bin kilometre uzunluğuyla Türkiye'nin doğal gaz dağıtım şebekesi hem modern hem yaygın hem de son derece güvenlidir. Bu konuda tecrübe ve imkanlarımızı Angolalı dostlarımızın istifadesine sunmaktan memnuniyet duyarız. Eğitim ve kültür alanlarındaki iş birliğimizi beraberce geliştirmek arzusundayız. Vize meselesinde atacağımız adımların beşeri ve turizm iş birliğimizin gelişmesine de katkı sağlayacağına inanıyorum."

Erdoğan, siyasi gelişmelerin, Angola Devlet Başkanı Joao Manuel Gonçalves Lourenço'nun liderliğinde başlatılmasını istediklerini dile getirdi.

Ekonomik olarak da reformları takdirle izlediklerini belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

"Angola'nın bölgesindeki uluslararası sorunların adilane ve barışçıl şekilde çözülmesine yönelik yapıcı rolü bu sayede daha da güçlenir. Türkiye'nin Afrika kıtasındaki faaliyetleri ise tüm şeffaflığıyla herkes tarafından biliniyor. Malum, kıta genelinde mevcut 43 büyükelçiliğimiz üzerinden tüm Afrika ülkeleri ile ilişkilerimizi karşılıklı saygı, dayanışma ve kazan kazan ilkeleri temelinde geliştiriyoruz ve bu konuda stratejik ortağı olduğumuz Afrika Birliği ile iş birliğimizi orta ve uzun vadeli bir bakış açısıyla tüm kıtada barış, istikrar ve refahın artmasına katkıda bulunacak şekilde derinleştiriyoruz.

Bu kapsamda, önce 21-22 Ekim'de 3. Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu'nu gerçekleştireceğiz. Ardından da yine İstanbul'da 17-18 Aralık'ta 3. Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi'ne ev sahipliği yapacağız. Böylelikle Türkiye'nin Afrika Birliği ilişkilerinde yeni bir döneme girilecektir. Ben bu düşüncelerle sözlerime son verirken, Sayın Cumhurbaşkanına ve tüm Angola halkına samimi hüsnü kabulleri için teşekkür ediyorum."

(Sürecek)