Çin'in Tibet Özerk Bölgesi'nde nadir görülen protestolar sosyal medyaya yansıdı

Çin’in Tibet Özerk Bölgesi'nin başkenti Lhasa'da sıkı Kovid 19 önlemlerine karşı nadir görülen büyük çaplı protestolar sosyal medyaya...

28 Ekim 2022 - 00:05
Çin’in Tibet Özerk Bölgesi'nin başkenti Lhasa'da sıkı Kovid-19 önlemlerine karşı nadir görülen büyük çaplı protestolar sosyal medyaya yansıdı.

BBC'de yer alan habere göre, sosyal medyada yer alan çok sayıda fazla videoda yüzlerce kişinin gösteri yaptığı ve polisle çatıştığı görülüyor.

Yaklaşık 3 aydır yeni bir Kovid-19 dalgası nedeniyle karantinada olan kentteki protestolara katılanların çoğunlukla etnik Han Çinli göçmen işçiler olduğu belirtiliyor.

Çin'in en sıkı korunan bölgelerinden biri olan Tibet'teki protestoların dün öğleden sonra başladığı ve gece yarısına kadar sürdüğü ifade ediliyor.

- Videolar sohbet gruplarında dolaşıyor

Radio Free Asia'ya (RFA) konuşan Tibet kaynakları, protestocuların kısıtlamaların kaldırılmaması halinde "ateş çıkaracakları" konusunda uyarıda bulunduklarını söyledi.

Öte yandan kaynaklar, protestocular ve polis arasındaki sürtüşmenin şiddete dönüşebileceğine dair korkuların olduğunu kaydetti.

BBC'ye konuşan bir Lhasa sakini, karantinada olduğu için protestoları görmediğini ancak çok sayıda videonun sohbet gruplarında dolaştığını söyledi.

Bir diğer sakin ise insanların eve kapanmak zorunda olduğunu ve Lhasa'da fiyatların çok yükseldiğini belirterek, "İşçilerin de memleketlerine dönmelerine izin verilmiyor. Başka çıkışları yok." dedi.

Son protestoların, 2008'de en az 19 kişinin öldüğü ayaklanmalardan bu yana görülen en büyük protestolar olduğu belirtiliyor.

Söz konusu ayaklanmalardan sonra yabancıların Tibet'e girişi yasaklanmış ve bölgeye on binlerce Çinli asker konuşlandırılmıştı.