CHP Kovid-19 Danışma Kurulundan aşı önerisi

CHP Kovid 19 Danışma Kurulu, Kovid 19'a karşı hem orijinal virüsü hem de Omicron varyantını içeren "iki değerlikli" yeni nesil mRNA...

25 Aralık 2022 - 14:05
CHP Kovid-19 Danışma Kurulu, Kovid-19'a karşı hem orijinal virüsü hem de Omicron varyantını içeren "iki değerlikli" yeni nesil mRNA aşılarının ABD ve Avrupa Birliği'nde kullanılmaya başlandığını bildirerek "Sağlık Bakanlığı ivedi olarak iki değerlikli mRNA aşılarını ve 12 yaşın altındaki çocuklar için kullanılabilecek aşıları ücretsiz olarak uygulanmak üzere sağlamalıdır." tavsiyesinde bulundu.

Kuruldan yapılan yazılı açıklamada, Kovid-19'un geçen 2 yıla göre daha az görüldüğü ancak toplum ve bireylerin sağlığı açısından önemini koruduğu bildirildi.

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) haftalık son durum raporuna göre, azalan test sayıları ve eksik bildirimlere rağmen hastalık olgularının küresel olarak arttığı aktarılan açıklamada, Kovid-19'a karşı Türkiye'de uygulanan BioNTech ve Sinovac aşılarının güvenli ve etkin olduklarının bilimsel çalışmalarla kanıtlandığı vurgulandı.

Türkiye'de kullanılan mRNA aşısının etkililiğinin son yayımlanan araştırmalara göre inaktif aşılara göre daha yüksek bulunduğu bildirilen açıklamada, bu nedenle özellikle risk grubundaki kişiler için mRNA aşılarının kullanılmasının önerildiği kaydedildi.

Kovid-19'un yeni varyantlarının ortaya çıktığı hatırlatılan açıklamada, Omicron'un geçen yılın kasım ayında ortaya çıktığı ve halen baskın olduğu belirtildi.

Bu varyantın da alt tipleri bulunduğu, aşıların yeni çıkan varyantlara etkinliğinin giderek azaldığı, bu nedenle hem orijinal virüsü hem de Omicron varyantını içeren "iki değerlikli" yeni nesil mRNA aşısının geliştirildiğine işaret edilen açıklamada, "Bu aşının da güvenli ve etkili olduğu bilimsel araştırmalarla gösterilmiş ve ABD ve Avrupa Birliği ülkelerinde kullanılmaya başlanmıştır. Bi-valan, yani iki değerlikli aşı henüz ülkemizde bulunmamaktadır." ifadesi kullanıldı.

Kovid-19 aşılarının, hastalığın yayılmasını azalttığı ve hafif geçirilmesini sağladığı ancak hastalığı tam olarak engelleyemediğine dikkat çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Ağır hastalığı ve ölümü azalttığı net şekilde bilinen Kovid-19 aşılarının riskli gruptakiler başta olmak üzere çocuklar dahil tüm topluma uygulanması büyük önem taşımaktadır.

Aşı hayat kurtarır. Kovid-19 pandemisinde de güvenli ve etkili aşılar sayesinde küresel düzeyde milyonlarca insanın hayatı kurtulmuş, on milyonlarca insanın hastaneye yatması engellenmiştir. Sağlık Bakanlığı ivedi olarak iki değerlikli mRNA aşılarını ve 12 yaşın altındaki çocuklar için kullanılabilecek aşıları ücretsiz olarak uygulanmak üzere sağlamalıdır."