BeyazNet'ten telefona indirilen uygulamalara ilişkin uyarı:

"Yüklenen ve yardımcı program gibi görünen bazı uygulamalar telefonu reklam tıklama robotuna dönüştürebiliyor"

27 Ekim 2022 - 12:40
ilişim Güvenliği, network (ağ), yazılım, açık kaynak konularında hizmet veren BeyazNet'in Teknoloji Üst Yöneticisi (CTO) Akgün Yardımcı, "Uygulama indirirken, yorumlara, kaç kişinin indirdiğine, istediği izinlere, şirketin diğer geliştirdiği uygulamalara bakmaları gerekir. Bununla birlikte, bir uygulamayı indirdikten sonra telefonunuz beklenmedik şekilde zorlanıyorsa veya yavaşladıysa, uygulamayı derhal silmenizi öneriyoruz." ifadelerini kullandı.

BeyazNet'ten yapılan açıklamada, uygulama indirmeden önce güvenilirliği konusunda emin olunması gerektiği konusunda kullanıcılar uyarıldı.

Verilen bilgiye göre, yüklenen ve yardımcı program gibi görünen bazı uygulamalar telefonu reklam tıklama robotuna dönüştürebiliyor.

Meta'nın 400 uygulamayı oturum açma bilgilerini çalması nedeniyle kaldırmasından bir hafta sonra Google da masum yardımcı uygulama gibi görünen 16 uygulamayı daha Playstore’dan kaldırdı.

Kullanıcıları yanıltarak kamera uygulaması, para birimi/birim dönüştürücü, QR kod okuyucu, not alma uygulaması ve sözlük gibi yardımcı uygulamalar gibi görünen bu uygulamalar telefonu mobil reklam robotu haline dönüştürebiliyor.

Kaldırılan söz konusu kötü amaçlı uygulamalar çalıştırıldıklarında, kullanıcıların gizlice sahte web sitelerini ziyaret etmesini sağlıyor ve bilgileri olmadan reklam tıklamalarını simüle edilmesine olanak tanıyan dolandırıcılık işlevi başlatıyordu.

Açıklamada görüşlerine yer verilen BeyazNet CTO’su Akgün Yardımcı, kullanıcıların uygulama indirirken dikkatli olmaları gerektiğine dikkati çekerek, "Uygulama indirirken, yorumlara, kaç kişinin indirdiğine, istediği izinlere, şirketin diğer geliştirdiği uygulamalara bakmaları gerekir. Bununla birlikte, bir uygulamayı indirdikten sonra telefonunuz beklenmedik şekilde zorlanıyorsa veya yavaşladıysa, uygulamayı derhal silmenizi öneriyoruz. Çok bilinen uygulamaların benzerlerini indirmekten kaçının, telefonlarınıza bilgisayarınız gibi davranın ve ihtiyaç duymadığınız bilmediğiniz programları kurmayın." uyarısında bulundu.