ATO Başkanı Gürsel Baran'dan verimlilik vurgusu:

"Sürekli azalan kaynakları az emek ve düşük maliyetle ekonomik değere dönüştürmek ancak verimlilikle mümkün" "Hızla gelişen teknoloji, verimlilik artışına katkı sağlayan unsurların başında yer alıyor"

18 Mayıs 2022 - 12:35
ZEYNEP DUYAR CANLI - Ankara Ticaret Odası Başkanı (ATO) Gürsel Baran, sürekli azalan kaynakları az emek ve düşük maliyetle ekonomik değere dönüştürmenin ancak verimlilikle mümkün olabileceğini belirterek, "Hızla gelişen teknoloji, verimlilik artışına katkı sağlayan unsurların başında yer alıyor." dedi.

Baran, Ankara Bilim Üniversitesi tarafından ATO Congresium'da düzenlenen 4. Verimlilik ve Teknoloji Fuarı'nda AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Gürsel Baran, büyüme, kalkınma ve rekabet gücünün anahtarı olan verimliliğin, bugün tüm dünyada sektörlerin, hükümetlerin, bilim ve iş insanlarının gündeminde yer alan önemli bir konu olduğunu söyledi.

En küçük şirketten en büyük holdinglere, yerel yönetimlerden ülke yönetimlerine kadar her alanda verimlilik sağlamanın yolunun bilinçli eylemler ortaya koymaktan geçtiğini dile getiren Baran, "Sürekli azalan kaynakları az emek ve düşük maliyetle ekonomik değere dönüştürmek ancak verimlilikle mümkün. Hızla gelişen teknoloji, verimlilik artışına katkı sağlayan unsurların başında yer alıyor." diye konuştu.

Baran, Türkiye'nin son yıllarda dijital teknolojileri imalat sanayisinde yoğun biçimde kullanarak kaliteli, hızlı ve esnek üretimde önemli ölçüde gelişim sağladığını vurgulayarak, hizmet sektörü başta olmak üzere ticaretin her alanında gelişimin anahtarının, dijitalleşmeyi de temel alan verimlilik olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin verimlilik konusunda son yıllarda gerçekleştirdiği çalışmalarla bu konuda önemli aşama katettiğine dikkati çeken Baran, reel sektörde verimlilik anlayışının hakim olması için de destek mekanizmalarının hayata geçirildiğini anlattı.

- "Ekonomiye sağladığımız faydanın katlanarak artmasını umuyoruz"

Baran, Türkiye'nin enerji ithal eden bir ülke olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Dış ticarette enerji ithalatına ödenen kaynak çıkarıldığında rahatlıkla fazla verebilecek bir dengeye sahip olduğumuz görülebiliyor. Hükümetimizin doğal gaz temini için hem Karadeniz'de hem de Akdeniz'de arama çalışmaları devam ediyor. Bulunan kaynakların kullanıma sunulması için de gün sayıyoruz."

Kovid-19 salgını ve Rusya-Ukrayna Savaşı'yla ham madde ve enerji kaynaklarını verimli kullanmanın öneminin daha çok anlaşıldığını vurgulayan Baran, 4. Verimlilik ve Teknoloji Fuarı'nın bu anlamda geleceğin planlanması ve yeni fikirlerin ortaya atılması açısından kıymetli olduğunu söyledi.

Hangi alanda faaliyet gösterilirse gösterilsin, verimliliğin temel alınması gerektiğinin altını çizen Baran, ATO olarak çalışmalarını ve kurumsal gelecek planlamalarını azami verimlilik hedefiyle ve yenilikçi anlayışla gerçekleştirdiklerini anlattı.

Baran, bu yaklaşımın, teknolojiyi hizmet kalitelerinin yükselmesini, verimliliğe hizmet edecek şekilde değerlendirmelerini ve salgın sürecini başarıyla geçirmelerini sağladığını dile getirdi.

Sundukları hizmetlerle verimlilik anlayışını üyelerinin faaliyetlerine de yansıtarak, onların da emek, zaman ve kaynak verimliliğine ulaşmalarını sağlamayı hedeflediklerini dile getiren Baran, sözlerini şöyle tamamladı:

"ATO olarak, üyelerimizin sorunlarının çözüme kavuşması için gayret sarf ederken, sektörlerin çağın gereklerine uygun gelişmesi, istihdamın artması, girişimciliğin yaygınlaşması yönünde çalışmalarla, şehrimizin ve ülkemizin verimlilik düzeyini yükseltmeye katkıda bulunuyoruz. ATO olarak tüm faaliyetlerimizde ortaya koyduğumuz verimlilik anlayışıyla, ülke ekonomisine sağladığımız faydanın katlanarak artmasını umuyoruz."